Emoties spelen een essentiële rol in ons leven, maar toch blijkt dat de meeste mensen een moeizame relatie hebben met negatieve emoties. Deze worden namelijk vaak als oncomfortabel en problematisch weggezet. Soms lijkt het makkelijker om deze emoties en de bijbehorende gedachten daarom simpelweg te negeren of te vermijden.

In sommige gevallen worden negatieve emoties zelfs op routinematige manier onderdrukt en vermeden, wat volgens talrijke onderzoeken kan leiden tot nadelige gevolgen voor onze mentale en fysieke gezondheid op de langere termijn.

Het blijkt echter dat als we ze met nieuwsgierigheid en vriendelijkheid benaderen, het onze manier van denken en mentale gezondheid geheel kan transformeren. Emoties zijn namelijk een waardevolle bron van informatie, een weg waardoor we onszelf beter kunnen leren kennen. En dat geldt voor zowel positieve als negatieve emoties.

Emotionele bewustzijn kan meer tijd en oefening vereisen, afhankelijk per persoon. Hoe vaker je het beoefent, hoe meer je bewustzijn en verwoording zich zullen ontwikkelen. De volgende opdracht is een simpele en praktische manier om dit vaker te beoefenen en dus zo je emotionele bewustzijn geleidelijk te laten groeien.

Instructies

Stap 1:

Zet voor morgen je telefoonalarm aan op drie willekeurige tijden in de dag. Als het alarm afgaat, geef je antwoord op de volgende vraag: “Wat voel ik op dit moment?”

Een aantal voorbeelden:

Stap 2:

Na het beantwoorden van de eerste vraag, gaan we een stapje verder:

“Wat zegt deze emotie mij?”.

Emoties zijn namelijk signalen en tekenen. Vandaar dat het logischer is om deze berichten van onszelf te ontvangen en proberen te begrijpen, in plaats van ze te bevechten of te vermijden.

Hier zijn wat voorbeelden:

Stap 3:

Elke emotie dat je voelt, is weer een kans voor jou om jezelf een beetje beter te leren kennen. En om wat minder hard tegenover jezelf te zijn. Soms is (h)erkenning al inzichtvol genoeg, maar als de mogelijkheid er is, kun je ook een klein plan van aanpak of geformuleerde les creëren gebaseerd op wat je net over jezelf hebt geleerd.

Op deze manier bijvoorbeeld:

Deze techniek om je emoties beter te bekijken en van ze te leren vergt wellicht veel oefening. Hoe meer je het doet, hoe helderder de signalen worden.

“Moeilijke emoties zijn deel van ons contract met het leven. Ongemak is simpelweg de toegangsprijs van een betekenisvol leven.” – Susan David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *