Eén van de vier belangrijkste componenten van emotionele intelligentie is het opmerken en begrijpen van je eigen emoties. Het zonder observeren van huidige gedachten en gevoelens zonder oordeel of inmenging – oftewel mindfulness – kan meer inzicht geven in je eigen emoties en gedachtenpatronen. Het ontwikkelen van je emotionele intelligentie kan dus door emotionele bewustzijn, op een vergelijkbare manier als het ontwikkelen van je intellectuele intelligentie door lezen en schrijven.

Meditatie is een manier om meer bewustzijn te verkrijgen over je emoties. Hierbij is het interessant hoe de Tibetaanse vertaling van meditatie letterlijk betekent het ‘vertrouwd raken met jezelf’, want dat is eigenlijk in dit geval het doel van mediteren: het beter leren kennen van je eigen gedachten, emoties, en het herkennen van patronen.

Om je hierbij te helpen, geven wij je meditatiescript dat gericht is op het leren kennen en het echt voelen van je eigen emoties. Door op deze manier je emotionele bewustzijn te beoefenen, ontwikkel je dus ook je emotionele intelligentie.

Instructies

Stap 1:

Meditatiescript voor emotionele bewustzijn

 1. Zorg ervoor dat je op een comfortabele manier kan zitten op een plek waar je niet snel gestoord kan worden door je omgeving. Hou je rug recht terwijl je zit, terwijl je je schouders laat zakken. Je mag er zelf voor kiezen om je ogen te sluiten of naar een punt voor je te staren.
 2. Terwijl je zit, probeer op te merken waar je lichaam direct fysiek contact mee maakt: zoals bijvoorbeeld je lichaam met de stoel of de vloer, je voeten met de grond, je rug tegen een leuning…
 3. Probeer daarna bewust te worden van je ademhaling. Focus je bij de volgende vijf ademhalingen volledig op het in- en uitademen. Probeer het voor te stellen dat de lucht in en uit je lichaam stroomt.
 4. Verplaats nu je bewustzijn naar je lichaam, en begin langzaam je lichaam te ‘scannen’ van top tot teen. Wat voel je? Valt er iets op?
 5. Het zou kunnen dat je meerdere gevoelens en emoties door je lichaam heen voelt. Kies voor nu één gevoel of emotie uit om je op te focussen. 
 6. Probeer op te merken waar in je lichaam deze emotie zich bevindt: misschien in je onderbuik? Of op je borstkas? Welk deel van je lichaam houdt dit gevoel vast?
 7. Hoe klein of hoe groot is het gevoel?
 8. Tot waar gaat het door?
 9. Zou je een kleur kunnen voorstellen bij het gevoel? Zo ja, is het een veranderende kleur of een consistente kleur?
 10. Is het een zwaar of licht gevoel?
 11. Is het een bewegend of stilstaand gevoel?
 12. Wat voor naam zou je geven aan dit gevoel of deze emotie? Kan je het benoemen?
 13. Als je het niet kan benoemen, is dat prima. Blijf aardig tegen jezelf en blijf met nieuwsgierigheid je lichaam observeren. Probeer met zo min mogelijk oordeel het gevoel te blijven observeren: totdat de aard van de emotie duidelijker wordt.
 14. Probeer meer vertrouwd te raken met deze emotie voor nog ongeveer vijf minuutjes.
 15. Wanneer jij wilt kan je weer je ogen openen en je aandacht terug te keren naar waar je bent.

Stap 2:

Reflectie

Probeer met zo veel mogelijk details te reflecteren op de meditatie die je net hebt gedaan. Het schrijven over je ervaring helpt je namelijk om het nog beter te begrijpen en meer vertrouwd te raken met je emoties. Ook als de meditatie moeilijk verliep, is het interessant om op te schrijven – met zo min mogelijk oordeel – waarom je denkt dat dat zo was.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *